donderdag 29 januari 2015

Telefoon - Jeremia 33:3

Roep mij aan, en ik zal je antwoorden,
ik zal je grote wonderlijke dingen bekendmaken,
dingen die je volkomen onbekend zijn.
Jeremia 33:3

Wat is het telefoonnummer van God? Dat is 333. Die uitspraak las ik een keer, en ik heb hem niet meer vergeten. 333, dat kan ieder kind onthouden. Het is net geen 112, maar het lijkt er toch een beetje op. Dat 333 komt van deze tekst uit Jeremia 33:3. Een tekst over bidden, over praten met God. Een tekst die je prima met behulp van de telefoon kunt uitleggen. Bidden lijkt wel een beetje op bellen. Je neemt zelf het initiatief omdat je de Ander graag wilt spreken. Je praat en luistert naar de Ander omdat je nog niet het antwoord weet. Een gesprek kan dan een verrassende wending nemen.
En dat is nu precies wat er in Jeremia staat. Als je bidden met bellen vergelijkt: God neemt altijd de telefoon op, is nooit in gesprek en geeft je antwoord. Maar dat antwoord kan wel eens verrassend anders zijn dan wat je verwacht. Volkomen onbekend zelfs, staat er. Bidden is niet vragen naar de bekende weg, of een keuzelijstje geven waaruit het antwoord gekozen moet worden. Bidden is in contact komen met God, praten én luisteren.

2 opmerkingen:

  1. Dat luisteren is vaak nog wel een uitdaging. Vaak komt de antwoord (naar mijn idee) te laat aan of zijn dingen zo gecompliceerd geraakt dat je eigenlijk niet meer hetzelfde wilt waar je naar hebt gevraagd.

    BeantwoordenVerwijderen