maandag 8 juni 2015

Gratis - Efeziërs 2:8,9


Aan die genade dankt u uw redding door het geloof; 
en dat dankt u niet aan uzelf. Gods gave is het; 
u dankt het niet aan uw prestaties, opdat niemand trots zou zijn.

Efeziërs 2:8,9 (Willibrord vertaling)

We zijn trotse ouders, deze dagen. Want het is de tijd van de successen. Een dochter die stralend voor het eerst avond4daagse loopt, 5 kilometer volhoudt. En dan ook nog mag afzwemmen voor A. Een zoon die zo trouw heeft gewerkt dat de achterstand spelling is verdwenen, een dochter die na lang oefenen zelfstandig naar school kan fietsen, een nieuw AVI niveau, een 10+ voor topo, een 7 voor een spreekbeurt en zo kunnen we nog even doorgaan. Successen om te vieren en dat doen we ook. Prestaties worden beloond, met een medaille en een zak snoep, met een lekker toetje of een kadootje. Doorzetten loont de moeite. En dat is zeker ook een Bijbels beeld. Denk aan 1 Timoteüs 6: 'strijd de goede strijd van het geloof '. In mijn boek vind je er een kijktafel over.
Maar dit keer dacht ik ook aan een andere kant van al die prestaties. Want soms lukt het niet. Moet je een groep overdoen in het zwembad of op school, heb je een slecht cijfer voor spelling of val je weer van je fiets. En als je dan al die klasgenoten ziet bij wie dat zomaar moeiteloos lijkt te gaan, valt dat niet altijd mee. 
De Bijbel is gelukkig heel duidelijk: bij God draait het nou juist niet om presteren. Voor Zijn mooiste kado hoef je geen succes te hebben, je kunt het niet krijgen door hard werken, door veel oefenen of slim te zijn. Zijn redding krijg je door genade, om het in de woorden van de tekst te herhalen.

Voor de kijktafel heb ik de successen van de kinderen neergezet, en het geschenk van God. Weer gegeven door een ingepakte Bijbel: 'gratis'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten