zondag 30 november 2014

Gastvrij - Hebreeën 13:2

En houd de gastvrijheid in ere,
want zo hebben sommigen zonder het te weten engelen ontvangen.
Hebreeën 13:2

En wie gaan we dan uitnodigen? Voor onze oudste dochter spreekt het helemaal vanzelf. Als er iets te vieren valt, dan moeten daar mensen bij zijn. Een feestje alleen met ons gezin is geen optie. Of we nu pompoensoep eten omdat het herfst is, patat bakken op de eerste vakantiedag of een kerstdiner houden, wat haar betreft zit de tafel vol. Gastvrijheid noem je dat, en al zal mijn dochter het woord nog niet kennen, ze brengt het volop in praktijk.

Dat gastvrijheid ook een Bijbelse opdracht is, is denk ik niet iets wat kinderen zomaar zullen weten. Ook al speelt het in verschillende Bijbelverhalen een belangrijke rol. Denk aan Abraham, die onverwachts engelen te eten gaf. Of aan de vrouw die Elia haar laatste beetje meel en olie toevertrouwde en daarmee haar eigen leven en dat van haar zoon redde. Als je gastvrij bent, kun je zomaar voor mooie verrassingen komen te staan.


De kijktafel is gemaakt met een geprinte placemat, het serviesje en een taartje. En zo leert onze dochter opeens het woord gastvrijheid. En gaat ze beseffen dat de Bijbel daar iets over zegt. Dat die Bijbel over haar eigen leven van elke dag gaat. Over onze feestjes en over haar gasten. 

1 opmerking: